Najnovije informacije o projektu i HR aktivnostima

Novosti i događanja

Mirela Kotarac (CEMEX Hrvatska):

Mirela Kotarac (CEMEX Hrvatska): "Razvojni planovi moraju obuhvaćati sve zaposlenike"

24. ožujka 2021.

Kontinuirane edukacije i razvoj zaposlenika aspekt su upravljanja ljudskim resursima koji je uvijek u fokusu u organizacijama koje imaju razvijen HR odjel. Pitali smo Mirelu Kotarac, Direktoricu ljudskih resursa u CEMEX-u Hrvatska, da s nama podijeli neke uvide o ključnim elementima koje uzimaju u obzir kada kreiraju godišnji plan edukacija u CEMEX-u.

Koje su ključne stavke koje kao HR imate na umu prilikom izrade godišnjeg plana edukacija za zaposlenike? Postoji li neki tip edukacija na koji svake godine iznova stavljate naglasak u CEMEX-u?

Plan edukacija odnosno plan razvoja mora obuhvatiti sve zaposlenike, što ne znači da u jednoj godini moraju baš svi zaposlenici imati planiranu edukacije, ali o svakom moramo razgovarati na relaciji ljudski resursi - voditelj.

Plan objedinjuje rezultate naših ostalih procesa: procjene učinka, procjene talenata, planiranja nasljednika, upitnika 360 stupnjeva i drugih upitnika koje provodimo tijekom godine, te prijave potreba za edukacijom proizašlih iz individualnih razgovora u vrijeme postavljanja ciljeva. Dakle, plan razvoja adresira nedostatke u vještinama, kompetencijama ili ponašanjima. Kroz ova dva koraka sagledavamo individualne potrebe.

S druge strane, individualne potrebe treba ukrstiti s kompanijskim prioritetima i željenom smjeru razvoja zaposlenika koji su potrebni biznisu. Sam proces planiranja je relativno jednostavan ako su svi ostali procese iz kojih crpite podatke o potrebama uspostavljeni i redoviti. Međutim, veliki izazov je dobra komunikacija i suradnja između voditelja i članova tima. Tu informacije znaju zapeti u oba smjera, pa ne uspijemo uvijek i za sve obuhvatiti individualne potrebe.

Dodatni izazov, osobito u vrijeme pandemije, je uspješno realizirati sve edukacije i projekte iz plana. Stoga neke dijelove plana moramo prebaciti iz jedne godine u drugu.  Još uvijek su nam izazov projektni timovi i privremene rotacije i/ili job shadowing programi koji su vrlo  korisni, ali izazovni u smislu organiziranja svih sudionika usred svakodnevnih poslovnih obveza.

CEMEX-ov prvi prioritet je očuvanje zdravlja i sigurnosti zaposlenika pa su sukladno tome uvijek naglašene obuke iz zaštite na radu i to kroz različite oblike obrazovanja: od kontinuiranih kratkih obuka vozača i kooperanta, preko H&S akademije, H&S mentorskog programa do redovite interne komunikacije o različitim temama o očuvanju zdravlja zaposlenika i njihovih obitelji.

BUDITE NAJBOLJI U HR!

Zašto Vaša tvrtka ne bi stekla najbolji hrvatski certifikat za upravljanje ljudskim potencijalima?

Prednosti tvrtki nositeljica Certifikata:

  • imaju 35% veći odaziv kandidata na oglase za posao
  • posloprimci ih percipiraju kao dobro organizirane i strukturirane te nude više mogućnosti za razvoj karijere
  • 95% posloprimaca preferiralo bi raditi za kompaniju koja nosi Certifikat Poslodavac Partner

Sada je pravi trenutak da se prijavite kako biste dobili Certifikat Poslodavac Partner za 2020. godinu!

Za više informacija možete se obratiti voditeljici projekta Certifikat Poslodavac Partner, Martini Kessler na martina.kessler@selectio.hr, ili telefonom na 01/6388-204.

Kontaktirajte nas za besplatnu inicijalnu procjenu potencijala od strane naših konzultanata ili ispunite HR upitnik za osnovnu samoprocjenu Vaše organizacije!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija