Najnovije informacije o projektu i HR aktivnostima

Novosti i događanja

Mario Jušić, McDonald’s Hrvatska: “Ponosni smo jer svaki djelatnik ima istu priliku za napredovanje, bez obzira na formalno obrazovanje”

Mario Jušić, McDonald’s Hrvatska: “Ponosni smo jer svaki djelatnik ima istu priliku za napredovanje, bez obzira na formalno obrazovanje”

21. ožujka 2019.

Ukratko razvoj karijere unutar organizacije:

U McDonald'su sam od samih početaka postojanja kompanije u Hrvatskoj, od 1995. godine. U to vrijeme prvi McDonald'sov restoran u Hrvatskoj još nije bio otvoren. Počeo sam kao trener osoblja, i to najprije treningom u Mariboru. Nakon povratka u Hrvatsku i otvaranja prvog restorana, nastavljam trenirati novo osoblje. Prvotno sam radio u Jurišićevoj kao floor manager, a zatim kao asistent u restoranu na Vrbanima i u restoranu Pothodnik. Već tijekom rada u restoranu bio sam zadužen za trening osoblja. 1998. postao sam upravitelj restorana na Krugama, i tu sam ostao sljedeće tri godine.

Od 2001. sam na funkciji managera ljudskih potencijala. Tijekom rada u Upravi, prošao sam kroz veliki broj edukacija unutar regije i na Hamburger Universityjima diljem svijeta. Od svih edukacija, najviše mi je pomogla lekcija naučena o procesu rukovođenja.

 

Molimo, navedite za početak nekoliko uvodnih informacija o Vašoj organizaciji.

Zajedničke uspomene u Hrvatskoj stvaramo od veljače 1996. godine kada je u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici otvoren prvi McDonald's. Otad smo postali omiljeno mjesto za uživanje u slasnim burgerima, druženje uz kavu i kolač, obiteljske trenutke i zabavu, a naša uspješna povijest dovela nas je do 30 restorana u 12 hrvatskih gradova.

Zapošljavamo oko 2000 djelatnika i smatramo da su oni ključ našeg uspjeha. Zato puno pažnje pridajemo njihovoj edukaciji i motivaciji,  omogućavajući im da usklade posao i privatni život i tako ostvare svoj puni potencijal. Ponosni smo jer svaki djelatnik ima istu priliku za napredovanje, bez obzira na formalno obrazovanje.

 

U McDonald's Hrvatska je dio menadžmenta proizašao iz same kompanije, što je potvrda da zaposlenicima omogućavate priliku za napredovanje i karijerni razvoj. Možete li ispričati više o tome?

Prošlo je već dosta vremena otkad je iskovana izreka da McDonald'sov najbolji proizvod nije poslužen u pecivu, misleći tu zapravo na ljude, na zaposlenike. Sistem treninga poznat je koliko unutar McDonald'sa, tako, ako ne i više, i izvan njega. Razvoj potencijala i ulaganje u ljude je kontinuirani proces, kroz koji promoviramo zaposlenike, koji s vremenom preuzimaju rukovodeće pozicije unutar samih restorana i unutar uprave.

Više od 50% od ukupnog broja kolega iz uprave došlo je iz restorana, gdje su upravo na opisani način razvijali svoje potencijale koji su u određenom trenutku bili prepoznati, kada im se ponudila prilika da nastave svoj rad unutar nekog od odjela u upravi.

Oni koji nisu regrutirani iz restorana, moraju proći trening u restoranima kako bi im bili bolja potpora. Trening je zamišljen tako da uključuje iste elemente kao i kod zaposlenika koji će ostati u restoranu. Traje mjesec dana, a novi zaposlenik Uprave mora proći kroz sve pozicije u restoranu kako bi dobio širu sliku. Ideja je da zaposlenici u Upravi mogu biti podrška restoranima samo ako znaju što uključuje rad u restoranu, a sam proces treninga služi i kao korisna procjena stava i načina razmišljanja novog zaposlenika. Razumijevanje svakodnevice restorana nužno je kako bi netko bi dio tima na bilo kojoj razini.

 

Koji modeli omogućuju ostanak najboljih radnika u kompaniji i njihovo zadovoljstvo?

U McDonald'su rade djelatnici koji imaju različitu motivaciju zbog čega od poslodavca očekuju različite benefite – od studenata kojima je ovo prvi posao i roditelja koji žele dovoljno vremena za privatni život pa do iskusnih djelatnika koji traže stabilno radno mjesto na kojem mogu dočekati mirovinu. Prilika za osobni rast i razvoj, stalna briga o radnoj klimi, stimulativan kompenzacijski paket i svakodnevni izazovi mješavina je koja pokriva aspekte interesa radnika različitih očekivanja.

 

Kako menadžeri u Vašoj organizaciji motiviraju zaposlenike?

To je područje koje pruža najviše mogućnosti, s velikim rasponom alata – od iskrenog „hvala“ pa do promocije i novčane stimulacije. Također, u motivaciji djelatnika vidimo i najveću priliku za dokazivanjem managementa; od „standardnih“ priznanja za dobro obavljen posao i malih svakodnevnih stvari koje pokazuju iskrenu brigu za zaposlenike do pronalaženja novih alata koji komuniciraju u korak s vremenom u kojem živimo.

Ulaganje u vještine upravljanja menadžmenta restorana važan je faktor uspjeha pojedinog restorana pa tako i kompanije budući da je menadžment taj koji stvara radno okruženje, motivira tim i daje veliki doprinos atmosferi restorana za goste.

U McDonald'su postoji i precizno razrađena sistematizacija radnih mjesta unutar koje su jasno definirana zaduženja, odgovornosti te edukacije i treninzi potrebni za kompetencije za određeno radno mjesto. U sklopu sustava postoji puno mogućnost da se netko realizira u profesionalnom smislu, na temelju prepoznavanja potencijala, edukacije i napredovanja.

 

Društveno odgovorno poslovanje je postalo neizostavni aspekt poslovanja u 21. stoljeću. Na koji način osiguravate isto u Vašoj organizaciji?

Jako nam je bitno pokazati da poštujemo zajednicu u kojoj poslujemo.  To znači da dio dobiti vraćamo zajednici kroz društveno vrijedne projekte i sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima. U sklopu projekta „Za naš ljepši kvart“ proveli smo više od 30 aktivnosti, pomažemo mališanima u Klaićevoj bolnici, sudjelujemo u humanitarnim akcijama i uvijek se trudimo pomoći zajednici u kojoj djelujemo. 

 

McDonald's Hrvatska se u projekt Poslodavac Partner uključio ove godine po prvi puta i uspješno zadovoljio visoke standarde izvrsnosti u području upravljanja zaposlenicima. U čemu prepoznajete vrijednost Certifikata Poslodavac Partner koji ste stekli?

Hvalevrijedno vanjsko priznanje od strane uglednog certifikatora, koje nama samima pomalo vraća u fokus što to i kako radimo kada govorimo o našim zaposlenicima.

 

Koji su vam glavni strateški projekti u fokusu u narednom periodu?

Ostati poslodavac s ugledom među postojećim zaposlenicima, koji i u ovim izazovnim prilikama na tržištu rada svojim imidžom s lakoćom privlači nove kandidate.

BUDITE NAJBOLJI U HR!

Zašto Vaša tvrtka ne bi stekla najbolji hrvatski certifikat za upravljanje ljudskim potencijalima?

Prednosti tvrtki nositeljica Certifikata:

  • imaju 35% veći odaziv kandidata na oglase za posao
  • posloprimci ih percipiraju kao dobro organizirane i strukturirane te nude više mogućnosti za razvoj karijere
  • 95% posloprimaca preferiralo bi raditi za kompaniju koja nosi Certifikat Poslodavac Partner

Sada je pravi trenutak da se prijavite kako biste dobili Certifikat Poslodavac Partner za 2020. godinu!

Za više informacija možete se obratiti voditeljici projekta Certifikat Poslodavac Partner, Martini Kessler na martina.kessler@selectio.hr, ili telefonom na 01/6388-204.

Kontaktirajte nas za besplatnu inicijalnu procjenu potencijala od strane naših konzultanata ili ispunite HR upitnik za osnovnu samoprocjenu Vaše organizacije!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija