Najnovije informacije o projektu i HR aktivnostima

Novosti i događanja

Intervju sa Slađanom Đurović, Direktoricom Sektora za ljudske resurce Crnogorskog Telekoma

Intervju sa Slađanom Đurović, Direktoricom Sektora za ljudske resurce Crnogorskog Telekoma

20. svibnja 2021.

Crnogorski Telekom je najveća telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja poslovnim i rezidencijalnim korisnicima pruža kompletan spektar telekomunikacijskih usluga. Dio su Deutsche Telekom Grupe, najvrjednijeg telekomunikacijskog brenda u Europi i jedne od najvećih svjetskih kompanija u ovom području, prisutne u preko 50 država širom svijeta.

Telekomunikacije su oduvijek bile njihov osnovni biznis, ali da bi ostali na vrhu, morali su od tradicionalnog operatora evoluirati u kompaniju koja visoko vrednuje inovativne ideje za poboljšanje korisničke svakodnevice i unapređenja biznisa.

Zahvaljujući tome danas korisnicima pružaju povezanost, partnerima sigurne, provjerene i pouzdane nove tehnologije, a lokalnim zajednicama mogućnost da zajedno prebrode digitalni jaz. Tim su od 500 zaposlenika, različitih profila i generacija. Razgovarali smo sa Slađanom Đurović, Direktoricom njihovog Sektora za ljudske resurse.

Možete li opisati viziju i misiju vašeg poslovanja te objasniti na koji način vaši zaposlenici pridonose njihovom ostvarenju?

Vizija naše Kompanije je da u svijetu brzih promjena budemo prvi izbor korisnika za digitalni način života.

Tim putem nas vodi želja da osvajamo srca korisnika, kao naša glavna strateška orijentacija u budućnosti. Zato je posljednjih par mjeseci  u Telekomu obilježilo osmišljavanje nove kompanijske strategije zajedno sa zaposlenima i uvođenje redovne feedback kulture. Cilj nam je stvoriti ambijent u kome povratna informacija o doprinosu zaposlenih nije tabu tema. To će postati redovna tema koja potiče razvoj, jer se prepoznaju i cijene izuzetni rezultati, a oni manje dobri analiziraju. I lider i zaposleni će zajedno tražiti rešenja koja će zaposlene motivirati na doprinos u skladu sa očekivanjima. Ovu kulturološku tranziciju smo zasnovali  na uvođenju management by development pristupa, s osnovnom idejom napretka kompanije kroz poticanje individualnog doprinosa zaposlenika. Suština pristupa je transparentna komunikacija očekivanja od zaposlenog kroz jasno predočavanje zadataka i pojašnjavanje njihove veze sa strategijom, na kvartalnom nivou, a zatim i evaluacija postignutog uz transparentan feedback zaposleniku, kao i mogućnost zaposlenog da pruža feedback svom lideru. Nismo zanemarili ni razvoj  potencijala zaposlenih, jer je sada individualni doprinos napretku Telekoma vidljiviji, a šanse veće jer osim operativnih ciljeva zaposleni dobivaju razvojne i ciljeve koji se tiču kompanijske kulture i ponašanja kakva želimo poticati u Kompaniji.

Vjerujemo da samo gradeći odnose koji osvajaju srca kako naših korisnika tako i naših kolegica i kolega, misleći o njihovim potrebama i poboljšavajući način na koji žive i rade, možemo postići krajnji cilj – stvaranje dodatne vrijednost kako bismo (i u segmentima gdje još nismo) postali lideri na polju korisničkog iskustva i inovacija.

Kako menadžeri u Crnogorskom Telekomu motiviraju zaposlenike, osobito u ovom periodu pandemije? Kakve se prilike za razvoj i napredovanje pružaju vašim zaposlenicima?

Crnogorski Telekom oduvijek ima ambiciju da bude među najatraktivnijim poslodavcima u zemlji. Paket benefita koji je dostupan našim zaposlenima je raznovrstan i uključuje ne samo benefite koji su propisani zakonom i kolektivnim ugovorima industrije, već često i u značajnijem iznosu ili obimu i druge benefite koji nisu precizirani kolektivnim ugovorima, kako bismo zaposlenima dugoročno bili prvi izbor.

Kao tehnološkom lideru, važno nam je da i u doba smanjenih mogućnosti razvoj nije stao. Digitalno usavršavanje kroz fleksibilne i lako dostupne formate nam je sada u posebnom fokusu, pa osiguravamo digitalne platforme i mobilne aplikacije koje zaposlenima pružaju mogućnost kontinuiranog rada na sebi, birajući teme obuka prema svojim specifičnim potrebama. Primjer takve platforme je Coursera, čijom promocijom potičemo svijest o potrebi preuzimanja osobne odgovornosti kod zaposlenih za osobni rast i razvoj i približavamo im koncept doživotnog učenja.

Ipak briga o zaposlenicima je ono što u doba izazova pravi najveću razliku. Zato smo u doba nove normalnosti jako posvećeni ohrabrivanju menadžmenta kroz razne obuke (od supervizora do CEO-a) da svoju emocionalnu inteligenciju u upravljanju ljudima konstantno unapređuje. Inzistiramo da se i usprkos uvjetima rada od kuće grade odnosi povjerenja i ohrabruju timovi da izlaze iz komfor zone i zajedno traže rješenja za izazove koji su svima novi. Tako zaposlenici osjećaju veću podršku i u uvjetima opće neizvjesnosti, ali i uključenost u događaje u doba kad se mnogi odnosi zbog fizičke distance udaljavaju.

Na koje sve načine promičete ravnotežu privatnog i poslovnog života svojih zaposlenika?

Zdravlje zaposlenika nam je najveći prioritet. Imamo besplatne preventivne preglede za zaposlenike i djecu zaposlenih, programe periodičnih i specijalističkih liječničkih pregleda. Trudili smo se i da napetost uslijed sumnje na Koronu preduhitrimo, plaćajući zaposlenima brze testove i pokrivajući troškove liječenja ukoliko su prošli Korona iskustvo. U jeku pandemije odobravali smo plaćena odsustva za rizične kategorije. A organizirali smo i anketu među zaposlenima vezanu za stavove o imunizaciji, a potom organizirali cijepljenje. I pored pada prihoda brinuli smo o sveukupnom osjećaju zaposlenika, pa nismo smanjivali zarade, čak smo nekoliko puta nagrađivali bonusima cijelu kompaniju za izvanredan doprinos, očuvali smo sigurnost radnih mjesta odustajući od najavljenih smanjenja broja zaposlenika i tokom čitavog perioda očuvali svaki benefit. Nastavili smo i sa financiranjem sportsko-rekreativnih aktivnosti, subvencioniranjem ljetovanja i zimovanja za zaposlenike i njihove obitelji, a poseban naglasak smo stavili na poticanje razvoja svijesti o značaju redovnih preventivnih pregleda podrškom kampanji koja je bila posvećena smanjenju postotka oboljenja od raka kod žena.

Da nam je work-life balans važan, svjedoče redovna istraživanja o zadovoljstvu zaposlenika u okviru kojih se posebna pažnja posvećuje temi zdravlja, kao i pitanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, a gdje bilježimo rezultate iznad 80 poena među 80% zaposlenih, sudionika ankete. Važno nam je da smo zaposlenicima u izazovima oslonac, ali i da u specifičnim životnim fazama pokazujemo male znakove pažnje npr. da za roditelje đaka prvaka omogućujemo slobodan dan kada njihova djeca polaze u školu, kolegama koji žele da se cijepe omogućujemo dan plaćenog odsustva i sl.

Vedar duh nam je važan. Zabavljamo se šireći virus entuzijazma, sudjelovanjem u svjetski poznatom plesnom izazovu (Jerusalem dance challenge). Zajedno smo igrali u uredima, ali i na balkonima, kao i ispred upravne zgrade dok su građani u prolazu zastajali da nas gledaju osmjehujući se, svirajući iz automobila.

Koji su, za Crnogorski Telekom, bili ključni izazovi u prošloj godini? Što očekujete kao glavne izazove ove godine?

Promjena modela rada u rekordnom roku – sa tradicionalnog na „rad od kuće“ modus operandi.

Uskoro se posle godinu dana razdvojenosti vraćamo da budemo jedna ekipa, pa ćemo u fokus grupama sa zaposlenicima raditi na stvaranju ideja produktivnog i inovativnog radnog okruženja tzv. „hibridnog“ načina rada. Bit će to izazovno osmisliti, jer crnogorsko zakonodavstvo nije prilagođeno tom okviru. U „high-tech“ budućnosti koju svi zajedno stvaramo, želimo doprinijeti ostvarenju i primjeni „high-touch“ HR pristupa. To nije tek jedna od opcija već predstavlja jedini put za svakog lidera kada je riječ o vođenju ljudi i timova u post korona periodu.

Vaša tvrtka se u Certifikat Poslodavac Partner uključila ove godine. U čemu prepoznajete vrijednost Certifikata Poslodavac Partner?

Priznanje za Izvrsnost u izazovima koji smo dobili kao potvrdu kvaliteta upravljanja zaposlenima u vrijeme krize jako nas je obradovalo i dodatno motiviralo.

Ali i u onim redovnim vremenima trudimo se postavljati visoke standarde u radu i upravljanju zaposlenima, koji dalje unapređuju poslovne rezultate i kvalitetu rada. CEP je upravo eksterna potvrda dobrog puta koji smo odabrali iznutra i ponosni smo što je Crnogorski Telekom prva kompanija u industriji telekomunikacija u Crnoj Gori, s ovim priznanjem.

Ono što je za nas posebno vrijedno je što smo tijekom kompleksnog i zahtjevnog procesa certifikacije dobili detaljnu analizu 45 HR procesa, te objektivan i strukturiran pregled stanja, preporuke i savjete, koje ćemo iskoristiti za dalje unapređenje.

Primjer smo stabilnog i pouzdanog partnera svojim zaposlenicima, ali ono što možda još više raduje je što jesmo među prvima, ali ne i jedini poslodavac u Crnoj Gori s ovim priznanjem. Zato ćemo svojim primjerom uticati i na širenje mreže, jer što nas je više veća smo podrška nacionalnoj ekonomiji i zdravijem poslovnom ambijentu.

Koji su vam glavni strateški projekti u fokusu u narednom periodu?

Novo biznis okruženje od kompanija zahtjeva visoku prilagodljivost promjenama, brzu implementaciju novih ideja i rješenja kao reakciju na zahtjeve tržišta, kao i kontinuirano unapređivanje poslovnih procesa.

Zbog toga razvoj provjerenih digitalnih rješenja koja nudimo korisnicima ostaje u našem fokusu. Ponosni smo na naš direktan doprinos u digitalizaciji poslovanja privatnog sektora. Cloud Call centar kao profesionalno rješenje za mali i srednji biznis, samo je jedan od primjera podrške, kao i novi alati poput aplikacije za digitalno računovodstvo i digitalno upravljanje dokumentima i arhivom. Kao Kompanija ostajemo stabilan oslonac društvu u borbi protiv korona virusa, time što smo omogućili platformu za nacionalni Call Centar za cijepljenje 1717, uz komunikacijsku infrastrukturu i tehničku podršku u implementaciji rješenja.

Nemjerljiv doprinos dajemo i kompletnim rješenjem za elektronsku fiskalizaciju, trenutno najsuvremenijim na tržištu. Jedini smo telekomunikacijski operater u Crnoj Gori koji izdaje certifikate za elektronsku fiskalizaciju, nudeći rješenje koje omogućava jednostavniju tranziciju poslovnih korisnika na nov način poslovanja.

Ali to nije sve. U želji da animiramo cijelu organizaciju s ciljem osvajanja srca naših korisnika, pokrećemo program zvani U drugačijim cipelama. Naime, sve što radimo, radimo zbog korisnika, ali je nekad potrebno stvari sagledati iz malo drugačije perspektive kako bi pronašli odgovore na njihove potrebe. Najbolje je kad to radimo zajedno, jedni pored drugih sudjelujući u jednom običnom danu na poslu kolega. Program se sastoji iz 3 inicijative. Prva je Dani u frontu – kad kolege iz funkcija podrške imaju priliku provesti određeno vrijeme na terenu osluškujući potrebe korisnika iz prve ruke. Odaberu dan i područje koju žele posjetiti i provedu ga slušajući pozive u call centru, sjedeći kraj operatera, prateći razgovore sa korisnicima uživo u shopu ili čak posjećujući domove naših korisnika u društvu naših iskusnih tehničara. Da ne bismo u cijeloj priči zanemarili naše kolege iz fronta, koje su dale vrijedan doprinos tokom pandemije, osmislili smo inicijativu kojom oni mogu provesti neko vrijeme u funkcijama podrške kako bi upoznali neke od poslova o kojima možda razmišljaju promatrajući ih izdaleka. Kroz inicijativu zvanu Front u Back oni će moći jednostavnim izborom posla (ili kolege čiji ih posao zanima) dobiti priliku da 8h mjesečno imaju mentora-vodiča kroz određeni posao koji će im objasniti suštinu te pozicije. Tako će iz prve ruke moći saznati da li je to nešto što bi ih u budućnosti zanimalo kao karijerni put. I treće, da bi smo animirali cijelu organizaciju osmislili smo i inicijativu za Dani u frontu za menadžment, koji će također provoditi dane u frontu radeći isto što i zaposleni, uz dodatnu obavezu da pokušaju pomoći kolegama iz fronta, inicijativama koje će preuzeti po povratku u svoje timove. Imat će i posjete pravnih lica, u društvu zaposlenih koji se bave velikim kompanijama i malim i srednjim poduzećima. Ideja je da nam ovaj program pomogne da bolje razumijemo tržišne trendove i potrebe korisnika, koje predstavljaju najpouzdaniji orijentir na putu transformacije naše kompanije, ali istovremeno da upoznamo jedni druge, pomognemo i izrazimo zahvalnost jedni drugima.

BUDITE NAJBOLJI U HR!

Zašto Vaša tvrtka ne bi stekla najbolji hrvatski certifikat za upravljanje ljudskim potencijalima?

Prednosti tvrtki nositeljica Certifikata:

  • imaju 35% veći odaziv kandidata na oglase za posao
  • posloprimci ih percipiraju kao dobro organizirane i strukturirane te nude više mogućnosti za razvoj karijere
  • 95% posloprimaca preferiralo bi raditi za kompaniju koja nosi Certifikat Poslodavac Partner

Sada je pravi trenutak da se prijavite kako biste dobili Certifikat Poslodavac Partner za 2020. godinu!

Za više informacija možete se obratiti voditeljici projekta Certifikat Poslodavac Partner, Martini Kessler na martina.kessler@selectio.hr, ili telefonom na 01/6388-204.

Kontaktirajte nas za besplatnu inicijalnu procjenu potencijala od strane naših konzultanata ili ispunite HR upitnik za osnovnu samoprocjenu Vaše organizacije!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija