Najnovije informacije o projektu i HR aktivnostima

Novosti i događanja

Antonija Kapović, Direktorica ljudskih potencijala u Spanu: “Span je atraktivan poslodavac onima koji žele ostavljati određeni digitalni otisak u društvu u kojemu živimo“

Antonija Kapović, Direktorica ljudskih potencijala u Spanu: “Span je atraktivan poslodavac onima koji žele ostavljati određeni digitalni otisak u društvu u kojemu živimo“

04. veljače 2021.

Span je tvrtka koja zapošljava vrhunske stručnjake koji poslovnim korisnicima pružaju profesionalne i pouzdane IT usluge i rješenja. Span je danas prepoznat kao tehnološki lider i stručnjak od povjerenja na području IT podrške, kibernetičke sigurnosti i cloud tehnologija. Sjedište nam je u Hrvatskoj i najveći smo hrvatski izvoznik računalnih usluga. U inozemstvu imaju urede u Velikoj Britaniji, SAD-u, Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Ukrajini i Azerbaijanu.

U Spanu je trenutno zaposleno preko 420 ljudi, dok Span grupa broji preko 530 zaposlenika. Njihove usluge i rješenja koriste male i velike domaće i internacionalne tvrtke. Na Spanovoj listi klijenata nalaze se neki od najjačih globalni brendova poput McDonaldsa, Starbucksa, Nandosa Tate & Lylea...

Antonija Kapović svoju je karijeru u Spanu započela 2010. godine kao HR Manager. Tada, kada je Span brojio 70-tak zaposlenika, bila je jedina osoba zadužena za postavljanje HR procesa i osnivanje HR odjela. Danas je okružje u kojem radi po mnogočemu drugačije, u Spanu je preko 500 zaposlenika a tvrtka bilježi ubrzan rast i u poslovnim prihodima i po broju lokacija na kojima posluje. Antonija vodi HR tim u kojem je uz nju još 7 zaposlenih. 2019. imenovana je članicom Uprave Spana s fokusom na ljudske resurse.

Razgovarali smo s njom o HR temama koje su im trenutno u fokusu.

Možete li opisati kako izgleda jedan uobičajeni selekcijski postupak kod zapošljavanja novih zaposlenika u Spanu? Koje ste sve promjene uveli u selekcijski postupak otkako je počela pandemija koronavirusa? 

Od trenutka kada kandidati putem portala ili društvenih mreža naiđu na naš oglas za posao do trenutka postajanja "spanovcem", nekoliko je koraka:

 • Prijava na oglas ili slanje otvorene molbe - iako možda u datom trenutku nemamo otvoreno određeno radno mjesto koje privlači kandidata, uvijek rado primamo i otvorene molbe! Span cijeni slobodu pojedinca te potiče osobni razvoj te će ponekad naći mjesto i za one koje trenutno možda aktivno ne traži.
 • Razgovor s voditeljem tima i HR-om - ovo je prilika da se osobno upoznamo, saznamo koja je motivacija kandidata za rad na određenom radnom mjestu u Spanu i koja su mu dosadašnja radna iskustva. Naravno, to je prilika i da upoznaju svog budućeg voditelja tima i djelatnika/cu HR-a koja će ih pratiti u daljnjem tijeku karijere.
 • Psihologijsko (i stručno) testiranje - možda smo si „kliknuli“ na prvu, no najbolji pokazatelj radne učinkovitosti potencijalnog zaposlenika su psihologijska testiranja. Osim sposobnosti logičkog zaključivanja, koncentracije, spacijalnog faktora i karakteristika ličnosti, ponekad, kroz praktične zadatke i pitanja, želimo provjeriti i poznavanje određenih tehnologija kod kandidata.
 • Kava sa psihologom je zadnji korak. :) Dosad je „procijenjeno“ više od 500 spanovaca čiji se doseg osobnosti kretao od povučenih introverta do razigranih ekstroverta. U Spanu ne postoji pogrešna osobnost, jedino što ne prolazi je neiskrenost.

Već i prije početka pandemije Span je krenuo s online psihologijskim testiranjem, dok se trenutno faza intervjua, čak i „kava s psihologom“ po potrebi provode virtualno kako bismo svima osigurali maksimalnu sigurnost i zaštitu od virusa.

Što smatrate glavnim motivacijskim faktorima za zaposlenike u vašoj industriji i zbog čega je upravo Span atraktivan stručnjacima iz ovog područja?

U IT industriji zaposlenike motiviraju izazovi, rad sa najnovijim tehnologijama i sudjelovanje u velikim projektima. Oni žele radno okruženje gdje mogu učiti i imati mogućnost napredovanja; žele pozitivnu radnu atmosferu i dobre odnose u timu. Bitno im je da imaju konkurentnu plaću i dobru opremu za rad.

Upravo zato je Span atraktivan za one IT stručnjake koji još uvijek vjeruju u staru dobru kvalitetu, koji se ne povode za modernim trendovima koji promoviraju startup kulturu pive i stolnog nogometa na poslu i koji očekuju instant uspjehe.  

Atraktivni smo za one koji žele raditi u uređenom i stabilnom sustavu koji brine o svojim ljudima; za one koji žele strpljivo rasti, razvijati se, raditi uz kvalitetnog mentora, besplatno se certificirati, raditi s top tehnologijama i za velike globalne korisnike, raditi na projektima poput Neostara koji ostavljaju određeni digitalni footprint u društvu u kojem živimo.

Kao kompanija ste orijentirani i na zdravlje zaposlenika na radnom mjestu i osiguravanje ravnoteže privatnog i poslovnog života. Možete li reći više o inicijativama koje provodite? Koje ste dodatne inicijative uveli tijekom prošle godine, obilježene pandemijom koronavirusa?

U Spanu se oduvijek njegovala kultura u kojoj je važno imati ravnotežu između privatnog i poslovnog života i gdje se ne promiče kvantiteta i prekovremeni rad već se naglasak stavlja na kvalitetu i efikasnost obavljenog posla. Nitko te neće krivo gledati ako u 16.30 odjuriš po djecu u vrtić…

No od početka pandemije, naš HR tim se dodatno angažirao po pitanju pružanja podrške zaposlenicima u očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Njihov angažman prepoznat je ne samo od strane zaposlenika Spana već i od konzultantske tvrtke Selectio koja nam je dodijelila certifikat Izvrsnost u izazovima.

Ukratko:

 • osigurani su dezinficijensi, rukavice i maske za one koji dolaze u ured
 • organizirana je individualna i grupna podrška za Spanovce s vanjskim stručnjacima
 • preko Span TV platforme ugostili smo vanjske stručnjake za mentalno zdravlje (coach, klinički psiholog) putem koje su i zaposlenici mogli pitati ili prodiskutirati sve što ih zanima
 • na svojoj internoj društvenoj mreži Yammer pokrenuli smo grupu Crisis Survival Kit koja služi za komunikaciju i dijeljenje provjerenog kvalitetnog sadržaja na temu - kako se nositi sa krizom. Dijele se materijali za roditelje, materijali kako organizirati online timska druženja te materijali za očuvanje mentalnog zdravlja.

Svake godine puno ulažete u educiranje svih svojih zaposlenika. U koje edukacije najviše ulažete i zašto?

Spanovci u prosjeku godišnje provedu preko 100 sati na usavršavanju ili edukaciji. Većinom se to odnosi na interne tehničke edukacije i pripremu za polaganje ispita i stjecanje tehničkih certifikata. Prosječan Spanovac nositelj je barem 4 takva certifikata, a velika im je prednost i naš interni testing centar u kojem ih mogu puno komotnije polagati. Span na taj način održava vrhunsku ekspertizu i prepoznatljivost, primarno u Microsoft ali i u ostalim IT tehnologijama. Imamo vrhunske stručnjake za izvedbu kompleksnih infrastrukturnih i razvojnih projekata kod velikih poslovnih korisnika koji konstantno traže dodatna rješenja za poboljšanje korisničkih internih izazova i poslovnih potreba. S obzirom na konstantni razvoj tehnologije i naši se stručnjaci moraju konstantno razvijati i nadograđivati svoja znanja.

Osim u tehnički razvoj, ulažemo puno i u razne Soft skills edukacije (komunikacijske vještine, upravljanje promjenama, nošenje sa stresom…) kao i razvoj vještina rukovođenja.

Pružanje vrhunske usluge uz stručna znanja zahtijeva odličnu organizaciju i posložene interne procese. Stoga nam je bitno da svi naši zaposlenici redovito prolaze obavezne godišnje edukacije iz domene kvalitete poslovnih procesa, standarda sigurnosti kao i usklađenosti (compliance).

Održivost i društveno odgovorno poslovanje postali su neizostavni aspekt poslovanja u 21. stoljeću. Koje biste Spanove projekte iz ovog područja istaknuli?

Iako je Span angažiran na gotovo svim područjima, rekla bi da nam je fokus najviše na djeci. Većina naših sponzorstava i donacija okrenuta je potpomaganju dječjih sportova koji nisu mainstream kao i pomaganju brojnih STEM udruga koje rade s djecom i pritom postižu sjajne rezultate. Nakon razornih potresa u Petrinji naš angažman također je okrenut u tom smjeru, kroz stipendije za djecu i mlade u sustavu školovanja i donacije računalne opreme.

Koji će Vam HR projekti biti u fokusu u 2021. godini?

S obzirom na konstantan nedostatak IT kadrova na tržištu rada, u fokusu će nam i dalje biti razvoj employer brandinga te privlačenje kandidata koji žele ući u IT svijet kroz našu Span akademiju. Nastavljamo s projektom Span TV koji je pokazao ogromnu vrijednost u kontekstu interne komunikacije, kriznog komuniciranja i rada na daljinu. Planiramo i pokretanje nekih novih projekata na području nagrađivanja zaposlenika kao i u području razvoja talenata.

BUDITE NAJBOLJI U HR!

Zašto Vaša tvrtka ne bi stekla najbolji hrvatski certifikat za upravljanje ljudskim potencijalima?

Prednosti tvrtki nositeljica Certifikata:

 • imaju 35% veći odaziv kandidata na oglase za posao
 • posloprimci ih percipiraju kao dobro organizirane i strukturirane te nude više mogućnosti za razvoj karijere
 • 95% posloprimaca preferiralo bi raditi za kompaniju koja nosi Certifikat Poslodavac Partner

Sada je pravi trenutak da se prijavite kako biste dobili Certifikat Poslodavac Partner za 2020. godinu!

Za više informacija možete se obratiti voditeljici projekta Certifikat Poslodavac Partner, Martini Kessler na martina.kessler@selectio.hr, ili telefonom na 01/6388-204.

Kontaktirajte nas za besplatnu inicijalnu procjenu potencijala od strane naših konzultanata ili ispunite HR upitnik za osnovnu samoprocjenu Vaše organizacije!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija